Leervoorkeuren

Ontdek de fijnste manier van leren voor jouw zoon/dochter of voor jou als student.

Wat is het leerstrategieonderzoek?

Wanneer je een klas vol met kinderen of een vergadering vol met mensen hebt, leren ze allemaal op een andere manier.

Ze hebben namelijk allemaal andere leervoorkeuren. Zo kan de één voorkeur hebben om uitleg de krijgen via afbeeldingen (beeldslim) of juist door er samen over te praten (samen leren)  en de ander door het zelf te lezen (woordslim).

Door het leerstrategieonderzoek af te nemen komen we er achter wat de fijnste manier van leren is of welke manier informatie het beste binnenkomt bij jouw zoon/dochter en daarom ook de meeste efficiënte manier van leren voor hem/haar.

Leren gaat gemakkelijker en sneller wanneer de juiste leerstrategieën worden toegepast. Daarnaast wordt er ook meer onthouden.

Er zijn verschillende leervoorkeuren, namelijk tekstueel, auditief, visueel, interactief, structuurbehoefte en de bewegingsbehoefte.

-Tekstueel/woordslim: leer je het best door te lezen?

-Auditief/luisterslim: leer je het best door te luisteren?

-Visueel/beeldslim: leer je het best door het zien van beelden?

-Interactief/samen leren: leer je het liefst alleen of juist samen met iemand?

-Structuurbehoefte/stappen denken: hoe wil je het materiaal aangeboden krijgen; hoe belangrijk is structuur in lesmateriaal voor jou? Van hoofdlijn naar detail of andersom?

-Beweegbehoefte/beweging nodig: hoe lang kun je stil zitten en leren?

Zo was er bijvoorbeeld een leerling uit de mavo bij wie het leerstrategieonderzoek was afgenomen. Hij scoorde hoog op woordslim en stappen denken en luisterslim, maar laag op beeldslim.

Het zou voor hem helemaal fijn zijn als in de uitleg niet alleen woorden maar ook beelden worden gebruikt.
Opvallend is zijn hoge score voor stappen denken. Hij vindt het fijn als informatie via een duidelijk structuur bij hem binnenkomt. Dus bijvoorbeeld via stappenplannen. Daarnaast helpen details hem enorm.

 

Wat levert het op?

-Leren kost minder tijd.

-Jouw kind weet hoe hij/zij het leren moet aanpakken

-Jouw kind leert hoe het optimaal informatie kan opnemen en verwerken zodat
 het hem/haar zelfvertrouwen en motivatie vergroot. Ook handig voor later op zijn/haar werk.

-Leren wordt leuker.

-Betere communicatie en begrip tussen kind, ouders en leraren.

Minder spanningen thuis.

-Het gaat vaak beter op school na het onderzoek.

Hoe ziet het leerstrategieonderzoek eruit?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen: het eerste deel wordt via een computerprogramma afgenomen. Dit programma laat steeds twee situatie zien, dit kunnen beelden, geluiden of woorden enzovoorts zijn. Jouw kind kiest hetgeen wat het beste bij hem/haar past. Het eerste gedeelte duurt ongeveer 10 minuten.

Het tweede deel is de nabespreking. Daarin bespreken we de uitkomsten die uit het computerprogramma zijn gekomen met als doel om inzicht te geven in het eigen leren. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een uur en wordt afgenomen in de bibliotheek in jouw woonplaats of online.

Tijdens de nabespreking geven we tips en na afloop wordt er ook een uitgebreid verslag gestuurd via de mail van hetgeen wat we besproken hebben. Maar ook meer informatie met betrekking tot de leervoorkeuren, ondersteunende middelen (zoals een statafel wanneer je hoog scoort op beweging en je het fijner vindt om beter staand te leren dan zittend) en leerstrategietips.

Weet jij welke leerstrategie het beste past bij jouw zoon/dochter?

Inhoud

Reviews

Noortje heeft mij via het leerstrategieën onderzoek inzicht gegeven in hoe ik informatie het beste verwerk en tot mij neem. Via de test kwamen interessante dingen naar voren; dingen die ik herkende maar ook die ik juist nog niet wist. Het fijne aan de test is dat alles goed is en er geen foute uitkomsten zijn, het gaat echt om hoe jij het beste uit de verf komt. Met deze informatie kan ik zowel in het volgen van een opleiding of cursus als in mijn dagelijkse werk nog beter mijn werkwijze vinden. Een ideaal startpunt als je de juiste focus wilt creëren.

Arrow Left
Arrow Right

Ontdek de fijnste manier van leren!

Download de gratis weggever

Laat nu je e-mailadres achter en ontvang de weggever in je mailbox!